Eerste Impactsessie Praedium smaakt naar meer

20 december 2017 – ‘Of de sessie impact had?’ Deze vraag moest gisteren toch gesteld, na een drie uur durende Impactsessie van Praedium Coöperatie in het gemeentehuis in Kaatsheuvel. De drie leden van de werkgroep Educatieve Boerderij knikken. ‘Nieuwe perspectieven’, klinkt het. ‘Scherpe vragen’, ‘nieuwe antwoorden’ en ‘we hebben huiswerk te doen’ gaat het over tafel.

Intensieve sessie
De uren daarvóór waren intensief; vier leden van Praedium Coöperatie en drie van de werkgroep Educatieve Boerderij gingen best diep, in vertrouwen. De werkgroep, vertegenwoordigd door schapenhouder Bart van Ekkendonk en mede-trekkers Ceciel Visser en Cees Janse, deed haar droom uit de doeken. Ergens tussen Loon op Zand en Tilburg moet ie landen, een educatieve boerderij.

Ja, een plek die schapen onderdak moet bieden maar zoveel meer moet worden. Een plek waar mensen uit de buurt en recreanten alles te weten kunnen komen over schapen en natuur en landschap in dit deel van Brabant. Maar de plek moet ook inspiratie en rust geven, ruimte bieden voor workshops, andere vormen van educatie, spelen, horeca en een camping.

Business Model Canvas
Het vehikel waarmee we de impactsessie stroomlijnden, was het Business Model Canvas. In negen keer tien minuten zijn de stappen van dit model doorlopen en ontstond gaandeweg steeds meer zicht op de meest relevante vragen. Hoe organiseer je een en ander, hoe financier je de aankoop, welke activiteiten ontplooi je en hoeveel ruimte bied je aan ondernemers die mee willen bewegen op dit initiatief.

Conclusie van de sessie was dat er door de werkgroep al veel vragen beantwoord zijn en het aan energie niet ontbreekt. Tegelijkertijd blijkt dat er nog veel vragen leven waarmee de initiatiefnemers de dagen rond kerst, en daarna, voort kunnen.

Nog een keer
Voor Praedium Coöperatie smaakt de eerste Impactsessie, waarmee de coöperatie haar eerste lustrum viert, naar meer. In het voorjaar van 2018 willen we ondernemers en initiatiefnemers opnieuw uitdagen om hun droom met ons te delen en zo kans te maken op een soortgelijke sessie, met impact dus.

Job Wittens bij het Canvas Business Model.